TC Kraft i hållbart Instalcosamarbete i fjällvärlden
Fyra Instalocbolag samarbetar vid bygget av Funäsdalens nya reningsverk. Foto: Joseph Saluti, YIT.

TC Kraft i hållbart Instalcosamarbete i fjällvärlden

Sommaren 2023 ska ett nytt reningsverk tas i drift i Funäsdalen. I projektet samarbetar de fyra Instalcobolagen TC Kraft, Blomquist Rör, Blomquist Ventilation och Energibrunnar. Projektet ska genomföras på ett hållbart sätt för att skydda områdets känsliga och unika fjällmiljö.

I början av 2022 förvärvade Instalco TC Kraft som sedan tidigare är en del av projektet i Funäsdalen. TC Krafts uppdrag är att ansvara för komplett elentreprenad i det nya reningsverket.

- Det är verkligen kul att direkt få chansen att jobba tillsammans med andra Instalcobolag, vi har redan nya kontakter på plats. Dessutom öppnar det upp för fler grenar i samma projekt och överlag ser vi en mycket positiv framtid tillsammans, säger Tobias Östlin, vd på TC Kraft.

Ett nytt reningsverk har planerats länge och de första spadtagen togs i maj 2021. En del av projektets mål är en effektivare rening av kommunens avloppsvatten samt att bevara och rena fjällområdets känsliga natur.

På uppdrag av Vatten och Miljöresurs i Härjedalens kommun är Blomqvist Rör, Blomqvist Ventilation och Energibrunnar en del av projektet VA 2025. Uppdraget innebär att utföra installationer av rör och ventilation samt borrning av brunnar för värmepumpar.

- Det kan vara en utmaning att arbeta i den här fjällmiljön ibland, särskilt med den extra miljöhänsyn som vi måste arbeta efter, säger Andreas Eriksson, vd på Blomquistsgruppen.
VA 2025 är Härjedalens största satsning på vatten och avlopp någonsin vilken ska främja och utveckla hållbara lösningar inom vatten- och avloppsystem. Avloppsreningsverket beräknas stå klart i slutet av 2023 och ambitionen är att projektet ska bli ett Hållbarhetsklassat Instalcoprojekt.

Funäsfjällen är idag ett av Skandinaviens största skidområden för alpint, toppturer och offpist och har ett av världens största spårsystem för längd- och turskidåkning. Under sommaren finns ett stort utbud av vandring, mountainbikecykling och fiske. I och med utvecklingen och ökningen av fjällturism i området har trycket på kommunala vatten- och avloppsanläggningar ökat kraftigt samtidigt som kraven på miljö- och hälsoaspekter har tydliggjorts.